Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΠΑΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΤΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


                                  ΓΙΑΤΙ ΣΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΟΤΗΔΕΣ 


   Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το σπάσιμο των μπότηδων το Πάσχα στην Κέρκυρα. Μία απ' αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους, ως “φόρο” στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι Ορθόδοξοι “μετακόμισαν” το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή για τους ελληνορθόδοξους.
   Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, μαρτυράει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα “μολύσματα”, τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά.
   Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και μάλιστα όσο πιο τελετουργικά τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή.
   Βεβαίως δε θα μπορούσε να λείπει και η θρησκευτική εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν το σπάσιμο των μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους την οργή για την προδοσία του Ιούδα.


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΝΑ ΧΑΡΕΊΤΕ ΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΌ ΠΑΣΧΑ





ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΥΝΟΥ